A-Service |

OPLEGGERS: CRUCIAAL BIJ PENDELTRANSPORT | de succesfactoren op een rij

Als u dit artikel gelezen heeft, weet u aan welke criteria opleggers moeten voldoen om ingezet te worden in de geautomatiseerde pendeltransport.

Een automatisch laad- en lossysteem voor pendeltransport is onlosmakelijk verbonden aan een oplegger, en over die opleggers wil ik het in dit kennisdoc hebben.

Waarom gebruiken we opleggers voor pendeltransport? Eenvoudigweg omdat dat deze voertuigen het grootste volume hebben dat toegestaan op de openbare weg. Daarmee kun je dus in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk volume heen en weer pendelen. Maar eigenlijk zijn de huidige opleggers ontworpen voor goederentransport over grotere afstanden. De belasting op een korte afstandspendel is erg hoog. Het is te vergelijken met een luxe auto die je dag in dag uit gebruikt voor het verhuizen van zware spullen. Het kan wel, maar zo’n auto wordt er zeker niet beter van. Snelle slijtage is het gevolg. Conclusie: opleggers zijn eigenlijk niet zo geschikt voor pendeltransport, maar ze zijn ondanks dat toch de meest kostenefficiënte oplossing die we hebben.

De beste opleggers voor pendeltransport

Als we één ding hebben ondervonden in ruim 25 jaar dat ons bedrijf bestaat, dan is het wel dat de ene oplegger de andere niet is. Om zo goed mogelijk bestand te zijn tegen het zware werk dat ze te wachten staat bij pendeltransport, moeten opleggers voldoen aan een aantal basiseisen. Hieronder een overzicht.

  • Een rondom gelast chassis
    Het belangrijkste onderdeel van de oplegger is het chassis. Het best is als dat rondom gelast is. Dan kan het rolstel, bedoeld voor een goede positionering, op een goede manier gemonteerd worden.
  • Gestuurde achteras
    Pendeltransport staat per definitie voor veel draaien en keren. Daarom is een gestuurde achteras aan te bevelen. De meerkosten van deze as verdienen zich erg snel terug doordat de banden aanzienlijk minder snel slijten.
  • Zo groot mogelijke inwendige breedte
    Ook al is er een rolstel gemonteerd onder het chassis, er is altijd positietolerantie tijdens het aandokken. Voeg daarbij regelmatig overhangende pallets en het is duidelijk dat je zoveel mogelijk binnenruimte nodig hebt om de lading in 1 keer te ontvangen. Een extra opmerking hierbij: als de oplegger niet op de openbare weg hoeft en op eigen terrein pendelt, hoef je je niet te houden aan wettelijke afmetingen en dat geeft veel vrijheid.
  • Glad afgewerkte wanden
    Een uitstekend richeltje van een halve millimeter kan al een blokkade vormen en schade veroorzaken aan de lading. Ook sensoren moeten dus glad weggewerkt kunnen worden in de wanden.

Extra aanbevelingen

Dit voor zover de basisspecificaties voor een oplegger in de pendeltransport. Daarnaast willen we graag een aantal extra aanbevelingen doen.

Extra luchttank
Is er een kettingsysteem verwerkt, dan is een extra luchttank onder de oplegger aan te raden. Die kan de luchtslangen van de kettingsystemen voeden.

24 volts verbinding mogelijk bij grotere pendelafstand
Vaak is de voeding van de laad- en lossystemen een 400 volts verbinding. Dan is er dus een stekkerverbinding met het gebouw. Als de pendelafstand groot genoeg is, kan er ook gekozen worden voor een 24 volts verbinding. Voorwaarde is wel dat de trekker geschikte accu’s en een voldoende grote dynamo heeft om de accu’s tijdens de pendelafstand voldoende bij te laden.

Normale deur versus roldeur
Een pijnpunt in de specificatie van de oplegger is de deur. Een normale achterdeur geeft stijfheid en sterkte aan de opbouw. En vanwege het vele draaien en keren is dat ook wel nodig. Echter, de meerwaarde van een roldeur is groot. Met een automatische roldeur hoeft de chauffeur namelijk 50 % minder uit te stappen. Bij een normale deur rijdt hij tot de terminal, stapt uit om de deur open te doen en rijdt vervolgens zo dicht mogelijk tegen de terminal. Bij het wegrijden vice versa. Heeft hij een roldeur, dan zet hij de oplegger dicht tegen de terminal en in het proces van het laden gaat de deur automatisch open.

Jammer genoeg geeft een roldeur geen stabiliteit aan de opbouw. Vervelender nog, hij wordt zwaar belast bij elke beweging die de opbouw maakt. De beschikbare roldeuren zijn – net als de opleggers – ontworpen voor het normale distributiewerk. Dan worden ze per dag maximaal vijf keer gebruikt. Bij hoogfrequent pendelwerk kan dat gemakkelijk twintig keer zoveel zijn. Daar zijn die deuren eigenlijk niet geschikt voor, dat moge duidelijk zijn. We zien dan ook in verhouding veel onderhoud. Een echt goede oplossing hebben we nog niet gevonden in de markt, maar er zijn wel slechtere en betere roldeuren hebben we ondervonden. Een sterkere roldeur gaat aanzienlijk langer mee en vraagt minder onderhoud.

Totaalleverancier

Wij werken bij voorkeur als totaalleverancier in de pendeltransport. We leveren pallettransportsystemen voor de aansluiting van de productielijn op de laadterminal. Daarnaast leveren we de lostunnel met eventueel een aansluiting op het magazijnsysteem. Maar om het helemaal compleet te maken, zorgen we ook voor het mobiele laadlossysteem inclusief een goed passende oplegger. Met onze kennis en ervaring weten voor elk specifieke project welk type oplegger en welke partners het best passen.

Vragen of opmerkingen over dit artikel of over opleggers in de pendeltransport? Neem vooral contact met ons op. We praten er met alle plezier met u over verder.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

EN|
Ga naar de website