GEAUTOMATISEERDE PENDELTRANSPORTEN VOOR VRACHTAUTO’S Welke systemen zijn er en hoe worden ze ingezet
Als u dit kennisdoc gelezen heeft, heeft u inzicht in alle automatische laad- en lossystemen voor opleggers die er in de markt verkrijgbaar zijn.
Er zijn veel verschillende systemen in de markt. De eerste systemen deden al ruim 40 jaar geleden hun intrede in de markt. Welk systeem voor welke situatie het meest geschikt is? Dat is afhankelijk van het type product, de wenselijkheid om aanpassingen aan opleggers te doen, het gewicht van het product en de afstand tussen de verschillende docks. Welk systeem je ook gebruikt voor geautomatiseerde pendeltransport, er moeten altijd aanpassingen gedaan worden aan het dock en meestal ook aan de vrachtwagens.
De huidige systemen worden met name gebruikt in de geautomatiseerde pendeltransport, oftewel de transport tussen vaste locaties die niet zo ver van elkaar afliggen. Deze pendeltransporten vinden voornamelijk plaats tussen productie- en voorraadlocaties.
De verschillende systemen in de markt
Kettingsysteem
Kettingsystemen worden gebruikt voor het automatisch laden en lossen van gepalleteerde lading. Een kettingsysteem kan op 2 manieren worden ingebouwd. Als cassette bovenop bestaande vloer van een trailer, of geïntegreerd in het chassis. Bij het laatste is er minimaal hoogteverlies.
In veel gevallen is er een pneumatische liftfunctie ingebouwd onder de kettingen. Die wordt geactiveerd tijdens het laden en lossen. Tijdens transport is deze functie inactief, waardoor de ketting in de vloer zakt en de lading stabiel op de vloer staat. De aandrijving is voorop het kopschot of onder het chassis geplaatst.
De kosten van het kettingsysteem zijn verreweg het laagst van alle systemen, als je de capaciteit van het systeem afzet tegen de benodigde investering.
Productdragers: pallets
Geschikt tot: 32 ton
Totale laad- en lostijd: 5 minuten
Voordelen: robuust, weinig onderhoud, heel korte lostijd, relatief goedkoop
Nadelen: vraagt behoorlijke aanpassing aan de oplegger
Deze oplossing kies je bij: geautomatiseerde pendeltransport met <100 km afstand tussen beide locaties
Lamellensysteem
Het lamellensysteem lijkt op het kettingsysteem, behalve dat er tussen de kettingen aluminium lamellen gemonteerd zijn. Er ontstaat zo een vlakke laadvloer en dat biedt flexibiliteit voor de te laten en lossen lading. Een lamellensysteem wordt opgebouwd op de bestaande vloer en de aandrijving wordt gemonteerd op het kopschot.
Productdragers: Pallets, vaten, dollies, rollies, zakken, papierrollen, banden, enz.
Geschikt tot: 32 ton
Totale laad- en lostijd: 5 minuten
Voordelen: flexibiliteit in te verladen producten, heel korte lostijd
Nadelen: ten opzichte van kettingsysteem iets hogere onderhoudskosten
Beste oplossing bij: geautomatiseerde pendeltransport met <100 km afstand tussen beide locaties
Skiesysteem
In het dock zijn lange uitschuifbare skies gebouwd. In de oplegger zijn uitsparingen in de vloer gemaakt, vanuit het dock wordt de lading met de skies de trailer ingeschoven, de skies zakken in de sleuven en trekken rustig weer terug en de lading staat stabiel.
Productdragers: Met name pallets
Geschikt tot: 25 ton
Totale laad- en lostijd: 10 minuten
Voordelen: minder aanpassingen aan de oplegger nodig dan bij ketting- en lamellensystemen: goedkoper
Nadelen: systeem op het dock is duurder, oplegger moet nauwkeurig gepositioneerd worden, anders kan er schade ontstaan.
Beste oplossing bij: geautomatiseerde pendeltransport met 100 tot 300 km afstand tussen beide locaties
Plaatsysteem
Ook een systeem waarbij het equipment op het dock staat. De lading wordt klaargezet op een plaat en die plaat wordt in zijn geheel, met lading, automatisch in de oplegger gepositioneerd
De oplegger rijdt weg met de plaat en bij de loslocatie wordt de plaat met de lading er weer uitgetrokken. De plaat is net zo groot en net zo breed als de oplegger zelf.
Productdragers: Speciale platen
Geschikt tot: 20 ton
Totale laad- en lostijd: 10 minuten
Voordelen: minste aanpassing oplegger
Nadelen: altijd retourtransport voor de lege platen, oplegger moet nauwkeurig gepositioneerd worden, anders kan er schade ontstaan, duurste systeem op het dock.
Beste oplossing bij: geautomatiseerde pendeltransport met 100 tot 600 km afstand
tussen beide locaties
Wilt u sparren of heeft u vragen? Neem contact met ons op.
Bij Asbreuk Service hebben we ons gespecialiseerd in ketting- en lamellensystemen voor de heavy duty geautomatiseerde korte afstand pendeltransport.
e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.