A-Service |
self-driving lorry science fiction?

INGEHAALD WORDEN DOOR ZELFRIJDENDE VRACHTWAGENS Reëel of pure science fiction

Als u dit artikel gelezen heeft, weet u wat de stand van zaken is met betrekking tot zelfrijdende vrachtwagens, wat de toekomstverwachtingen zijn en hoe u daar op kunt anticiperen.

Op dit moment volop in het nieuws: zelfrijdende voertuigen. Er is veel scepsis over deze techniek en ik hoor veel mensen, ook vakspecialisten, die ervan overtuigd zijn dat die techniek er niet komt. Ik denk dat die hun kop in het zand steken en ben ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is.

Denk maar eens aan een vliegtuig. De meeste mensen stappen met een gerust hart in, terwijl ze stijgen, vliegen en landen op de automatische piloot. Zeker. Op dit moment heeft automatische besturing nog niet het niveau van menselijke besturing. Maar het zal niet lang meer duren en dan overtreft automatische besturing de menselijke besturing. Niet alleen gelijkwaardig dus, maar beter.

Veiliger

Maar liefst 90% van alle ongevallen heeft direct of indirect te maken met menselijk falen, is de conclusie uit een Europees onderzoek naar verkeersveiligheid en ongevallen dat Volvo Trucks liet uitvoeren. Door onder andere gebruik van de smarphone tijdens het rijden, stijgt het aantal ongelukken, terwijl de roep naar veiligheid steeds groter wordt.

Goedkoper

Als vrachtauto’s zelfrijdend worden, zullen de salariskosten van chauffeurs – een aanzienlijk percentage van de  transportprijs – voor een groot deel wegvallen. Transportprijzen zullen over het algemeen dalen.

Je materieel kun je veel frequenter inzetten. Bij normale belasting staat een combinatie met chauffeur voor maar liefst 60% van de uren stil. Chauffeurs moeten uiteraard slapen en ook de rijtijdenwet heeft veel invloed. Chauffeurloze wagens kunnen 24 uur per dag door. Dat houdt in dat je hetzelfde werk met ongeveer de helft van de combinaties kunt uitvoeren. Minder vrachtwagens dus, en dat betekent weer minder file en minder belasting van het wegenstelsel.

Schoner

Er is onderzoek naar gedaan: als opleggers zelfrijdend zijn en treintjes gaan vormen, is het brandstofverbruik tot wel 10% goedkoper. Dit bleek tijdens uit de European Truck Platooning Challenge, die het afgelopen jaar gehouden werd in onder andere Nederland.

Zelfrijdende vrachtauto’s zijn dus veiliger, goedkoper en schoner. Maar de belangrijkste drive om ertoe over te gaan is de consument. Die kiest voor de partij waar producten goedkoper én sneller aangeboden worden.

Verwacht ontwikkeltraject

Ontwikkeling duurt altijd lang en in het geval van zelfrijdende vrachtwagens moet er nog heel veel ontwikkeld worden. Maar het begin is er. Tesla heeft een personenwagen ontwikkeld die in principe al helemaal autonoom kan rijden. Het merk heeft met autopilot 1.0 bewezen dat hun auto onder normale omstandigheden op snelwegen op de automatische piloot kan. Inmiddels draait ook autopilot 2.0 en daarmee worden ook de B-wegen vrijgegeven. Op dit moment test Tesla hoe de zelfbesturende auto onder slechte weersomstandigheden scoort.

Niet alleen technische ontwikkeling kost tijd. Ook op papier moet er nog het één en ander gebeuren om autonoom rijden mogelijk te maken. Wet- en regelgeving zijn nog niet zo ver op dit moment, en ook bijvoorbeeld verzekeringspolissen houden er nog geen rekening mee.

Ontwikkeling 1: platooning
Ook op het gebied van zelfrijdende opleggers en vrachtauto’s zijn er op dit moment al verregaande ontwikkelingen. Mercedes Benz ontwikkelde een zelfrijdend concept en vorig jaar testten een groot aantal vrachtwagenfabrikanten – waaronder Scania, DAF, MAN, Iveco en Volvo – het zogenaamde platooning. De resultaten zijn veelbelovend. Bij platooning wordt er een treintje van vrachtwagens gevormd en alleen in de voorste zit een chauffeur. De 3 of 4 combinaties erachter rijden in principe onbemand. Zo heb je dus nog maar 1 chauffeur nodig voor meerdere opleggers. Naar verwachting zal het platooning als eerste de markt bereiken en zo heel lang zal dat niet meer duren.  Binnen 5 jaar zien we de eerste treintjes op onze snelwegen.

Ontwikkeling 2: hubs
Een tussenvorm is dat zelfrijdende vrachtauto’s alleen of als samengestelde trein autonoom rijden tussen hubs. Een hub is een centrale grote parkeerplaats vlak langs de snelweg, die als knooppunt dient. Tussen de verschillende hubs kan een vrachtwagen zelfstandig rijden en op de hub zelf wordt hij opgepikt door een lokale chauffeur. Die neemt de laatste kilometers voor zijn rekening.

Ontwikkeling 3: autonoom rijdende vrachtauto’s
De laatste stap. Vrachtauto’s die zonder tussenkomst van hubs en chauffeurs van locatie naar locatie rijden. Technieken als automatisch tanken en automatisch laden en lossen zijn volledig geïntegreerd. Deze ontwikkeling laat het langst op zich wachten, maar bijvoorbeeld Mercedes Benz verwacht al rond 2025 een zelfrijdende truck in de markt te zetten.

Wat betekent dat voor chauffeurs?

Hoeveel chauffeurs er nodig zijn, is nogal conjunctuurgevoelig. Waar er nog maar een paar jaar geleden grote ophef was over het grote aantal Oostblokkers dat banen weg zou kapen van Nederlandse chauffeurs, zie je nu alweer een chauffeurstekort ontstaan. Een klant van ons, transportbedrijf Simon Loos,  is daarvan een voorbeeld. Dit bedrijf heeft zelfs een speciaal programma samengesteld om via omscholing en re-integratie 100 nieuwe chauffeurs te werven.

Technologie kan helpen het tekort aan chauffeurs op te vangen. De verwachting is dat de komende 20 jaar nog wel chauffeurs nodig blijven, al was het alleen maar voor het laden en lossen en de papierwinkel. Maar ook die laatste 2 zaken zullen op den duur geautomatiseerd worden. Ik denk dat het beroep chauffeur over 25 jaar nagenoeg is uitgestorven. Dat is iets waar we terdege rekening mee moeten houden.

Wat betekent dat voor transporteurs?

Of ze nou willen of niet, transporteur zullen mee moeten om concurrentie aan te kunnen blijven gaan. Een transporteur met goed opgeleide chauffeurs als belangrijkste unique selling point, zal na verloop van tijd op zoek moeten gaan naar iets anders. De focus komt veel meer op materieel te liggen. Je hebt systemen nodig en geen mensen. Voor die systemen is dan wel weer uitgebreidere technische back up en een service netwerk nodig.

Transportbedrijven zullen bovendien veel meer 24-uursgeoriënteerd worden. Immers, juist ’s nachts kunnen opleggers snel en gemakkelijk veel kilometers afleggen.

Verder is het goed om je af te vragen waar je klanten zitten. Afstand wordt namelijk steeds minder een thema. Een chauffeur heeft een thuisbasis, maar voor een systeem geldt dat natuurlijk veel minder.
Er komt dus een shift in de markt. Het transporteurschap gaat van mensenbusiness naar kapitaalbusiness.

Wat betekent dat voor magazijnen?

Veel logistieke netwerken zijn gebaseerd op een ritafstand van 1 dag. Magazijnen liggen gemiddeld  600 à 800 kilometer uit elkaar. Die afstand kan straks gemakkelijk verdubbeld worden. Het aantal warehouses zal dus kleiner worden, maar de warehouses zelf worden veel groter. Daarnaast is het zaak warehouses in te richten op het ontvangen van combinaties zonder chauffeur. Belangrijk om over na te denken: wat ga je doen met de papierwinkel en met het laden en lossen?

En wat betekent het technisch gezien?

Opleggers moeten worden uitgevoerd met platoontechniek en later met techniek om autonoom te kunnen rijden. Daarvoor zijn globaal gezegd camera’s, sensoren en software nodig. Voor trekkers is het handig dat ze een grote actieradius hebben. Met grotere brandstoftanks bijvoorbeeld, of juist door lager brandstofgebruik. De vraag is of de trekkers straks nog een cabine nodig hebben. Zit- en slaapplekken worden immers overbodig. We zien straks dus compleet andere voertuigen op de weg. Daarnaast wordt lokalisering met GPS steeds belangrijker. Zonder chauffeur wil je je materieel immers wel continue kunnen monitoren. Opleggers zullen verder geschikt moeten zijn om automatisch te laden en te lossen. Er is straks immers geen chauffeur meer die dat kan doen. Die techniek bouwen we nu al in bij Asbreuk Service.

Hoe je nu al kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen

Op dit moment is het nog te vroeg voor heel concrete stappen. Maar het punt van overstap komt steeds dichterbij. Hou de ontwikkelingen daarom goed in de gaten en realiseer u dat zelfrijdende vrachtwagens geen ver-van-mijn-bed-show meer zijn.

Bent u transporteur: Houd in elk geval de technieken over platooning in de gaten. Dat is waarschijnlijk de eerstvolgende stap.

Voor eigenaren van magazijnen: begin met de vraag wat er gaat gebeuren als er geen chauffeurs meer zijn. Daarop anticiperen kan nu al door ruimte te reserveren voor een geautomatiseerde in- en outbound. Gaat u nieuw bouwen, houd er dan rekening mee dat de afstand in een netwerk eerder groter dan kleiner zal worden. Belangrijk is ook dat er mogelijkheden zijn om uit te breiden. Magazijnen zullen in de toekomst immers steeds groter worden.

Dit is in vogelvlucht onze visie op zelfrijdende vrachtwagens. Vragen of opmerkingen over dit artikel of over het automatiseren van de in- en outbound van magazijnen? Schroom niet en neem contact met ons op.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

Ga naar de website