A-Service |
automatisering warehouses vergroot veiligheid

MAGAZIJN VEILIGER DOOR AUTOMATISERING Fact of verkooppraatje?

Als u dit artikel gelezen heeft, weet u hoe u onveilige situaties in uw magazijn aanzienlijk kunt verminderen.

Heftrucks die in volle vaart in en uit een oplegger rijden.
Zwaarbeladen voertuigen die rakelings langs me heen schieten…
Ik kom als eigenaar van een bedrijf dat de in- en outbound van warehouses automatiseert veel in magazijnen. Als ik er rondloop, voel ik me op zijn zachtst gezegd niet comfortabel. Ik heb altijd het gevoel op m’n qui-vive te moeten zijn.

Niet onterecht, blijkt uit onderzoek van EVO. Jaarlijks zijn er alleen in Nederland al zo’n 1500 ongevallen met interne transportmiddelen en vallen er 7 dodelijke slachtoffers. De grootste oorzaak: menselijk falen.

Niet de bestuurders van het materieel lopen het grootste gevaar, maar juist de mensen die in de magazijnen rondlopen. Kantoormedewerkers of vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld. Die zijn niet bekend met de situatie.

Een kleine heftruck zonder lading is al gauw 2 keer zo zwaar als een auto vanwege het contragewicht dat er nodig is. Mét lading gaat dat zo naar 3 keer zo zwaar. Nu rijden heftrucks natuurlijk niet erg hard, maar 30 kilometer per uur halen ze wel. Door de hoge werkdruk is dat tempo vaak nog nodig ook. Een botsing heeft vrijwel altijd (grote) gevolgen.

Bovendien zijn heftrucks kantelgevoelig. Een heftruckchauffeur zit in een open cabine, waardoor het risico op beknelling groot is als de heftruck daadwerkelijk kantelt.

Je wilt niet nadenken over wat er gebeurt als een heftruck in een oplegger rijdt, terwijl de oplegger wegrijdt. Of als medewerkers of bezoekers in een magazijn door de dode hoek of de grote lading onzichtbaar zijn. En dan hebben we het nog niet eens over alle beschadigingen aan materieel, gebouwen en producten.

In het filmpje hieronder staan een aantal heftruckongelukken achter elkaar. Niet altijd even professioneel wat er gebeurt, maar het zet je op zijn minst aan het denken.

Automatisering verbetert de veiligheid in magazijnen

Bedrijven binnen de intralogistiek kiezen vaak voor geautomatiseerde systemen vanuit kosten- of efficiency oogpunt. Er is echter nog een belangrijk effect en dat is de aanzienlijke verbetering van de veiligheidssituatie.

Automatisering geeft meer rust en overzicht in het proces. Er zijn minder mensen in de ruimte zijn en zo wordt de kans op ongelukken gereduceerd.

Intralogistieke systemen
Intralogistieke systemen als palletkranen, automatische laad- en lossystemen en ketting- en rollerbanen staan altijd in een afgeschermde ruimte. Zodra iemand die ruimte betreedt, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Als je niet voorbij de hekken komt, weet je zeker dat je veilig bent.

AGV’s
Automatic guided vehicles (AGV’s) zijn zelfsturend en aanzienlijk veiliger dan chauffeur gestuurde heftrucks. In tegenstelling tot mensen hebben AGV’s tegelijkertijd ogen voor, achter en opzij, die ook nog eens erg ver kunnen kijken. AGV’s rijden automatisch langzamer als er een bewegend obstakel dichterbij komt. Komt dat obstakel te dichtbij, dan stopt het voertuig direct. Is er een deftect aan de AGV zelf, dan stopt hij automatisch tot het probleem is opgelost. AGV’s moeten wettelijk voldoen aan strenge veiligheidseisen en het aantal ongelukken dat ze veroorzaken is nihil.

Zijn er dan helemaal geen veiligheidsnadelen te noemen bij het automatiseren van de in- en outbound? Ik ben ze nog niet tegengekomen. Vragen of opmerkingen over dit artikel? Schroom niet en neem contact met ons op.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

EN|
Ga naar de website