A-Service |

BEAM ME UP SCOTTY Ondergang van de transportsector?

Als u dit artikel gelezen heeft, weet u welke disruptive technology bij uitstek invloed zal hebben op de logistieke sector.

Elke industrie kent het: een disruptive technology, oftewel een verstorende technologie die de wereld op z’n kop zet, die de bodem onder het bestaansrecht vandaan slaat. Tenminste, als je er niet op hebt geanticipeerd. Nokia is daar een sprekend voorbeeld van. De bestuurders hadden de vaste overtuiging dat het niet zo’n vaart zou lopen met smartphones en haakten daardoor veel te laat aan. Gevolg: het marktaandeel van dit ooit zo bekende merk is zo goed als weggevaagd. Hetzelfde geldt voor Kodak. Als ze de populariteit van digitale fotografie iets eerder hadden zien aankomen, hadden ze er beter op in kunnen spelen.

Welke technologie heeft nou de potentie om de hele logistieke keten weg te vagen en op de kop te gooien? Heel simpel: iets waarmee producten binnen enkele seconden van fabriek naar eindgebruiker gaan. Zoals ze het in Startrek deden bijvoorbeeld. Daar riep Captain Kirk “Beam me up Scotty” en binnen enkele seconden was hij naar de andere kant van het universum geteleporteerd.

Stel je voor dat bijvoorbeeld een frietfabrikant een beam me up Scotty device kan installeren aan het einde van de frites-productielijn. Dan kunnen ze de vers gemaakte patat rechtstreeks de cafetariakeuken inbeamen. Het zou betekenen dat er geen primaire verpakking noodzakelijk is, geen secundaire, geen pallettransport, heftrucks, trucks, geen noodzaak voor vriesopslag, geen groothandel en retail.

Geen cafetariahouder die dan nog zegt dat hij liever een vrachtwagen laat voorrijden. Immers, hij heeft nooit te veel of te weinig voorraad, hoeft niet meer vooraf bestellen en kan rekenen op een gigantische kostenreductie (ervan uitgaande dat de beam me up Scotty device betaalbaar is). Daarnaast: verser kan bijna niet. Maximaal 2 uur na het oogsten ligt de patat in de frituurbak. Superkleine orderbadges zijn mogelijk en ook exacte traceability is haalbaar.

Natuurlijk is teleportatie de ver-van-mijn-bed-show. Dat neemt niet weg dat het voor het voortbestaan van elke onderneming belangrijk is nieuwe ontwikkelingen aan te grijpen om met een bredere blik naar hun product of dienst te kijken. Als je weet waarom bepaalde technologieën in de toekomst een no-brainer voor klanten zouden kunnen zijn, is het gemakkelijker anticiperen en richting bepalen. Dan voorzie je wat belangrijk is en mis je niet de boot zoals Nokia en Kodak, maar spring je er bovenop.

Tot slot, misschien denkt u dat het er nooit van zal komen. Maar er zijn wel degelijk mensen op de wereld – met een behoorlijke invloed en veel geld – die toekomst zien in teleportatie, zoals te zien in deze link:

http://www.volkskrant.nl/wetenschap/-rusland-investeert-miljarden-in-teleportatiesysteem~a4326883/

Vragen of opmerkingen over dit artikel? Schroom niet en neem contact met ons op.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

EN|
Ga naar de website