A-Service |
pallets a-service

INZICHT IN PALLETS van cruciaal belang bij een automatisch laad- en lossysteem

Heeft u dit artikel gelezen, dan weet u welke manier pallets en hun belading direct technische consequenties hebben op het te kiezen automatische laad- en lossysteem.

Bij Asbreuk Service zijn we gespecialiseerd in geautomatiseerde laad- en lossystemen voor vrachtauto’s. In 9 van de 10 gevallen wordt er gewerkt met pallets.

De gebruikte pallets en de manier waarop ze gepalletiseerd worden, zijn van cruciaal belang voor het proces, de uitvoering en de kosten van een automatisch laad- en lossysteem.

Kwaliteit van de pallets

Pallets zijn er in veel verschillende afmetingen en vormen. We kennen de europallets, maar ook de Düsseldorfer, shed- en industriepallets. meestal worden pallets vaker gebruikt, soms eenmalig. Exportpallets moeten zo goedkoop mogelijk zijn. Voor deze pallets worden goedkope houtsoorten gebruikt en ook de constructie laat vaak te wensen over. Pallets die hergebruikt worden, zijn stevig, maar worden naarmate ze vaker gebruikt zijn, ook slechter.

De kwaliteit van de pallet bepaalt de uitvoering van het systeem. Gaan we uit van een rollensysteem dan geldt: Hoe slechter de kwaliteit, hoe korter de afstand tussen twee rollen. Voor kettingbanen vraagt een mindere palletkwaliteit om drie kettingen ter ondersteuning, in plaats van twee.

Daarbij komt dat slechte pallets ook tijdens de overgang van het ene naar het andere transportsysteem ondersteund moeten worden. Ze zijn niet zelfdragend en zakken snel door of breken af.

Om deze extra kosten te besparen kunnen we in het voortraject van het geautomatiseerde traject een geautomatiseerd pallet-inspectiepunt integreren. Dit is een systeem waarbij de pallet op alle mogelijke punten beoordeeld wordt: onder andere het aantal latten, het aantal blokken, de kwaliteit en de overhang van de lading aan alle vier zijden. Wanneer een pallet niet aan de gestelde kwaliteitsspecificatie voldoet, wordt hij uit de lijn gebracht en aangeboden aan operators. Hierdoor is palletkwaliteit gewaarborgd, waardoor de rest van het systeem goedkoper uitgevoerd kan worden. Het best is het natuurlijk om het probleem bij de bron aan te pakken en te zorgen voor de juiste pallets en belading, maar dat is in de praktijk niet altijd haalbaar.

Kwaliteit van de pallet belading

Kijken we naar de lading die op een pallet staat, dan beoordelen we die op zijn statische en dynamische stabiliteit. Hoe stabieler de belading, hoe sneller en efficiënter het pallet transportsysteem kan werken. Een instabiele pallet vraagt om een systeem met een soft start en soft stop, oftewel systemen waarbij de aandrijving bestuurd wordt door frequentie- of servo-regeling. Dat geeft flexibiliteit in de transportsnelheid en het versnellen of vertragen van het systeem. Is de lading stabiel, dan is zo’n regeling niet direct noodzakelijk.

Gebruik van rekfolie
Rekfolie wordt vaak ingezet om de lading van een pallet stabieler te krijgen. In de praktijk zien we vaak dat rekfolie favoriete kostenbesparing is, maar deze kostenbesparing kan op een andere plek in het systeem kostenverhoging opleveren. Instabiele pallets vragen immers een hogere specificatie met betrekking tot de aansturing van de aandrijving. Daarnaast kan loshangend folie ongewild sensoren bedienen, waardoor het proces verstoord wordt.

Overhang
Er zijn verschillende palletiseerprocessen, die elk voor meer of minder overhang zorgen. Overhang ontstaat wanneer de lading buiten de pallet uitsteekt. De lading kan bijvoorbeeld naar boven toe breder worden, of scheef staan. Een oplegger is gebonden aan maximale afmetingen en de tolerantie op de overhang is vaak niet meer dan 3 centimeter. Te veel overhang kan schade aan de lading, het systeem en de oplegger veroorzaken. Bij het handmatig laden van opleggers, met bijvoorbeeld heftrucks, corrigeert de chauffeur deze overhang. Bij geautomatiseerde systemen moet het systeem dat zelf doen. Dat kan met automatische inspectie, of door invoerdrangers aan het einde van het automatisch laadsysteem te plaatsen.

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer weten over het juiste systeem bij de pallets die er binnen uw bedrijf gebruikt worden? Neem vooral contact met ons op. We praten er met alle plezier met u over verder.

e-mail: maas@a-service.nl
telefoon: 0541-521206.

Meld u aan voor onze mailinglist

Elke update direct in uw mailbox?

Taal

EN|
Ga naar de website